Laman Utama
Kenali Honeybee
Informasi dan Tips
Produk Honeybee
Hubungi Honeybee
Informasi dan Tips
Taman Bunga Ros Serata DuniaWashington DC, Amerika Syarikat

Bangkok, Thailand

Madrid, Sepanyol

Melbourne, Australia

Christchurch, New Zealand

Geneva, Switzerland

Copenhagen, Denmark

London, England

Islamabad, Pakistan

Seoul, Korea Selatan

Osaka, Jepun

California, Amerika Syarikat

Diantara Kelebihan dan Khasiat Pokok Bunga Ros

1. Dari sudut pandangan Islam, kisah mengenai Bunga Mawar atau Ros telah dinyatakan di dalam Kitab Suci Al-Quran - Juzuk 27 : Surah Ar-Rahman Ayat 37-38 maksudnya : Selain itu (sungguh ngeri) ketika langit pecah-belah lalu menjadilah ia merah mawar, berkilat seperti minyak; Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu yang kamu hendak dustakan ? 2. Bunga Ros telah lama digunakan di dalam pelbagai bidang industri pembuatan dan perniagaan seperti berikut :
- Industri farmaseutikal
- Industri pemakanan sebagai bahan perasa seperti Minuman pati Ros

- Industri kosmetik seperti minyak wangi, ubat gigi, bedak talkum
- Perniagaan Spa sebagai bahan mandian untuk kesegaran badan
3. Pokok Ros terkenal dengan gelaran Raja Segala Bunga (Queen of Flowers). Justeru itu, ianya amat memerlukan :
- Persekitaran yang bersih
- Pencahayaan sinar Matahari yang cukup pada setiap hari
- Pemberian pemakanan yang konsisten dan lengkap iaitu mengandungi nutrien yang cukup untuk tumbesaran pokok, daun dan bunga yang sihat dan subur.

- Pemberian air yang mencukupi
4. Aroma wangian bunga Ros mampu memberikan rasa ketenangan serta merangsang minda kita. Cuba amalkan mencium bunga Ros yang mempunyai bauan yang harum pada setiap pagi dan tarik nafas perlahan-lahan & sedalam-dalamnya untuk merasai kenikmatan bauan Ros. Justeru ianya elok digunakan untuk merawat masalah emosi kemurungan serta menguatkan tubuh dengan mencium bauan bunga Ros ini pada setiap hari.
Menanam Pokok Bunga Ros - Kaedah Bukit

1. Menanam di dalam Pasu
Langkah 1
- Pilih pasu yang lebih besar dari pasu asal

- Gunakan medium tanah yang poros (memegang air )

Langkah 2
- Buatkan tanah menjadi berbentuk bukit di dalam pasu. Taburkan HoneyBee Organic Rose Food sebanyak 2 sudu makan di puncak bukit


Langkah 3
- Keluarkan pokok  dari dalam pasu, buangkan tanah yang berada di bahagian bawah  pokok Ros tersebut dengan berhati-hati sehingga akarnya kelihatan

- Letakkan pokok Ros berserta akarnya disekeliling tanah yang berbentuk bukit

Langkah 4
- Tambah tanah

- Siram air

2. Menanam di dalam Tanah
 • Buat lubang sebesar 2’X2’
 • Letakkan batu kerikil dibahagian bawah lubang. Ia berfungsi untuk mengelakkan dari terjadinya water clogging
 • Gunakan medium tanah yang poros (memegang air )
 • Buatkan bukit. Taburkan HoneyBee Organic Rose Food sebanyak 2 sudu makan di puncak bukit
 • Keluarkan pokok dari dalam pasu, buangkan tanah yg berada di bahagian bawah hingga akar pokok kelihatan
 • Letakkan akar disekeliling bukit
 • Tambahkan tanah
 • Siram air
Langkah 1
Langkah 2
Langkah 3
Langkah 4Penjagaan Pokok Bunga Ros
1. Cara Cantasan Pokok Ros

- Potongan dilakukan inci dari arah mata tunas secara menyerong
- Cantasan pada bunga layu : dilakukan pada daun keempat yang mempunyai sekurang-kurangnya 5 helaian daun
- Untuk membentuk supaya pokok ros merimbun, patahkan pucuk yang masih muda. Ianya dilakukan  setelah mempunyai sekurang-kurangnya 4 helaian daun
Langkah 1
Langkah 2
Langkah 3
Langkah 4
2. Cara Pembajaan Pokok Ros

- Taburkan Honeybee Organic Rose Food 6 inci dari pangkal Pokok Ros
- Siram Air
Langkah 1 Langkah 2 Langkah 3 Langkah 4
3. Cara Penyiraman Pokok Ros

Berikut dikongsikan cara-cara menyiram air pada Pokok Bunga Ros mengikut kelapangan waktu yang sesuai dan langkah-langkah yang perlu diambil ketika siraman dilakukan. Kadangkala kita tersalah anggap bahawa Pokok Bunga Ros seperti pokok hiasan yang tidak memerlukan bekalan air yang secukupnya. Justeru itu, ramai pengemar Ros menyiram air pada Pokok Bunga Ros secara ala kadar sahaja dimana ada kalanya kita menyiram dan ada kalanya tidak disiram.

TIPS Penting
Air yang cukup sangat penting untuk memastikan Pokok Bunga Ros anda tumbuh subur. Oleh itu, anda hendaklah bijak memastikan siraman air seimbang dengan saiz Pokok Bunga Ros tersebut. Ini perlu diberi perhatian yang serius kerana siraman air yang terlampau banyak pada pokok dikhuatiri akan menyebabkan akar Pokok Ros busuk dan akhirnya mengakibatkan Pokok Ros anda mati.

1. Untuk penyiraman pada awal pagi, lewat petang atau malam :
Siram air pada pangkal pokok sahaja. Sebolehnya elakkan air dari terkena pada bahagian daun kerana kelembapan boleh menyebabkan terhasilnya 'Blackspot' pada bahagian daun.

2. Untuk penyiraman pada awal petang (diantara 2 petang - 4 petang) :
Siram air seperti biasa. Maksudnya disini, tidak mengapa sekiranya siraman air terkena pada bahagian daun.

3. Untuk penyiraman pada hari yang hujan :
Penyiraman boleh diabaikan SEKIRANYA tanah di dalam pasu berada dalam keadaan lembap. Anda digalakkan menyelak tanah untuk memastikan bahawa air hujan tersebut benar-benar meresap ke dalam tanah.
Langkah 1
Langkah 2
Langkah 3
Langkah 4
4. Cara Penyemburan Pokok Ros-

Langkah 1
Langkah 2
Langkah 3
Langkah 4
Peralatan Berkaitan Pokok Bunga Ros
Soalan - Soalan Yang Lazim Berkaitan Pokok Bunga Ros
1. Kenapa Pokok Bunga Ros tidak berbunga ? Diantara sebab-sebab dan kemungkinannya adalah seperti yang berikut :
 • Pokok Ros tidak mendapat sinaran cahaya matahari yang mencukupi. Untuk pokok Ros tumbuh dengan sihat dan subur, ianya memerlukan sekurang – kurangnya 6 jam sinaran cahaya matahari penuh. Membuat tempat perlindungan tidak akan memberi sebarang faedah pokok Ros.
 • Pokok Ros memerlukan air yang banyak. Kita perlu memastikan medium tanaman sentiasa lembab tetapi tidak menyebabkan air bertakung.
 • Air  yang berlebihan boleh menyebabkan pokok Ros mengalami masalah busuk akar. Oleh itu, ianya memerlukan sistem saliran yang baik.
 • Memberi pokok Ros terlalu banyak baja terutamanya yang berasaskan Nitrogen. Terlalu banyak Nitrogen akan merosakan pokok atau menyebabkan pertumbuhan daun yang tidak terkawal.
 • Pokok Ros tidak mendapat nutrien yang mencukupi. Pokok Ros memerlukan bahan pemakanan di dalam nisbah NPK 1 : 2 : 1
 • Pokok Ros yang mempunyai dahan yang mandul tidak dipotong dan dibuang.
 • Pokok Ros masih lagi berada pada peringkat anak / masih muda. Sebaik-baiknya pada tahun pertama, fokuskan untuk membentuk percambahan tunas-tunas yang baru.
 • Pokok Ros yang anda tanam berada di dalam kelompok pokok yang akan berbunga sekali setahun sahaja.
 • Medium tanaman pokok Ros atau tanah mengandungi pH yang terlalu tinggi atau terlalu rendah. Jika pH tanah diantara 6.0 – 6.8 (ideal 6.5), dikhuatiri pokok Ros tidak dapat menyerap nutrien yang ada dan tidak mendapat makanan untuk mengeluarkan bunga.
 • Tiada daun yang mencukupi untuk membantu pokok Ros membuat klorofinya sendiri.
2. Berapa banyak cahaya matahari yang Pokok Ros perlukan ?
 • Pokok Ros memerlukan sinaran cahaya matahari penuh sepanjang hari atau sekurang-kurangnya sinaran cahaya matahari penuh selama 6 jam sehari. Adalah lebih baik mendedahkan pokok Ros pada sinaran cahaya Matahari pada pagi hari. Ia akan membantu mengeringkan daun - daun dan yang lebih penting ia akan membantu pokok Ros mencegah penyakit yang disebabkan kulat.
3. Berapa banyak air yang Pokok Ros perlukan ?
 • Pada cuaca negara kita Malaysia, setiap pokok Ros memerlukan diantara 16 - 20 liter air dalam seminggu. Pokok Ros mendapat bekalan makanan melalui akar ataupun daun (foliar) dimana air akan membawa makanan pada akar dan juga pada daun. Adalah dinasihatkan kepada Anda TIDAK menyiram air terus pada daun. Ini akan mengakibatkan penyakit kulat mudah membiak dan segera menular.
4. Kenapa daun Pokok Ros menjadi kuning?
 • Pokok Ros tidak memperolehi bekalan air yang mencukupi dan ini akan menyebabkan keseluruhan daun menjadi kuning dan gugur.
 • Pokok Ros dibasahi air semasa penyiraman dilakukan. Sebahagian daun menjadi kuning dan mempunyai tompok - tompok hitam. Ia akan keguguran. Kulat akan mudah membiak dan bermaharajalela pada daun yang lembab.
Hakcipta Terpelihara 2011 – 2015   www.bungaros.com

Menerbitkan semula apa jua kandungan dari laman web ini tidak kira dalam apa jua bentuk medium tanpa keizinan dari Pihak Syarikat Honeybee World Trade merupakan satu kesalahan. Anda akan didakwa jika berbuat demikian. Dilindungi di bawah Akta Hakcipta Terpelihara [This website is POWERED by GateKeeper Designer ]